ss401t390904’s diary

偏屈頑固オヤジの戯言

素人目線。From an amateur's point of view.

 

 

This blog also has an English translation.

I am using the translation function, but I am editing based on the text.

It's still hard to read, but if you are interested, please read it.

I think every time, but it is difficult to translate Japanese into English and express my feelings.

I'm confused by the difference in grammar.

 

 

 

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これはオレが作ったもの。ご覧の通り、カレーだ。

他には何もない。サラダも漬け物も。見た目は悪くないと思う。

他の人が食べた訳ではないので、美味しいかどうかは判断しかねる。

自分で食べて、不味いとは思わなかった。

だが、カレー作りは2ヶ月程前で止まっている。理由は後程述べよう。

これを作るには時間をかけている。

野菜のカット方法、下ごしらえ、肉の炒め方、煮込み。

そうだな…トータル2時間くらい。

 

因みにオレはまともな料理が作れない。卵焼きですら作れない。

そもそも砂糖と言う物を持っていないし、出汁の素もない。

(甘い卵焼きが好きなんだ)

調理器具は本当に最低限。調味料も然り。いや、足りてないな。

オレは何をやるにも拘る性格だから、料理するのを避けてた。

絶対本格的になるから。味は別としてね。所詮素人だ。

 

カレーを作ろうと思ったのは「腹いっぱい食いたい」と思った

(画像の量でいうところの2杯分程度)

のと、偶然視た料理動画が理由。

その動画。投稿者はプロの方だ。基本的に洋食がメインかな。

でも、庶民料理の動画もある。その中にカレーがあった。

投稿者は…

“プロの知識やノウハウを一般家庭で使う事ができる部分がある。

ならば、それを知ってもらうのも料理人としての務め”

という考えで、投稿を始めたそうだ。

これらはオレみたいな素人でも理解しやすく解説されている。

動画で質問しても回答をしてくれる。

材料も特別な物は殆どない。調味料の一部くらいかな。

ただ、産地に拘るところはプロらしいと思ったな。

例えば、タマネギなら○○産、ニンジンは○○産が良い。

肉は国産の方が柔らかくて旨味がある…みたいな感じ。

 

カレーは日本人にとって国民食みたいな存在。

オリジナルから独特の進化を遂げ、更に家庭によって風味が違う。

使われる食材もそうだな。

ガキの頃、親戚の家でカレーをご馳走になった時、レーズン入っていて

驚いたのをよく覚えている。こういうのもあるのだな…と。

肉の代わりに魚介類だったり。本当に多種多様だ。

でも、それぞれが家庭の味なんだと思っている。

 

きっかけは色々あるが、とにかく作ろうと決めた。

それが去年の10月。以降14回挑戦して止まっている。

何となく理由が判ると思うが、味に納得できないんだよ。

オレが目指しているものと違う。何かが足りない。

これに関しては動画の投稿者に何度も質問してみた。

毎回丁寧に説明してくれて嬉しかったな。

だが、味を文字にするのは難しいし、味覚はそれぞれ違う。

それが理解できなくて困った。

 

投稿者曰く「味見した時点で、何が足りないのか判る」と言う。

苦味なのか酸味なのか。どの位なのか。オレにはそれが理解できない。

誰かが作ってくれた料理なら、こういう味なんだと解釈する。

その中で好みが別れていく。

例えばスパゲティ食べて、A は好きな味付け。B は少し酸味が効いている。

この程度だ。作る訳じゃないから、深くは考えてないんだよ。

それが作る側の立場になって、漸く理解できた。

 

カレーを作らない理由は、もう1つある。

持っている鍋が煮込みには相応しくないと判ったから。

金属の厚みが薄すぎて熱保持が悪いだけでなく、温度管理が難しい。

スープのようなものなら問題ないが、カレーやシチューは焦げてしまう。

どんなに弱火にしてもダメ。攪拌を止めたら、確実に焦げる。

これは下ごしらえの時点でも判断できた。鍋に敷く油の量とか関係ない。

何もない状態で鍋を火にかけると10秒もしないうちに熱くなる。弱火で。

即席ラーメン作る時は楽だよ。すぐ湯が沸くし、温度の低下も

短時間で回復する。しかし、カレー作りには不向きだ。

残念ながら、オレにはそういう鍋しかない。(中・小2個)

これが作らない最大の理由だ。

最近は炒め物が多いかな。と言っても野菜炒めが殆どだが。

週3回以上作っていれば、流石にまともな料理になる。

 

昨日、14時から料理動画の投稿者がライブを行った。

視聴者から人気のあるカレー作りをメインで。

野菜の皮むきから始めてくれた。通常の動画ならカットされるシーン。

隣りで見ているようだったな。時には失敗もしたり。

関西在住の人だから(?)ボケとツッコミ1人でやったり。

「肉炒めると油が飛び散るんで、新聞敷きますね…」とか。

約3時間。パソコンの前で最初から最後まで全部視ていた。

初ライブとの事で、ご本人も緊張していたのもあっただろう。

オレは逆に親近感湧いたよ。だから余計に集中できたのかもしれない。

 

14回カレー作って、1度も満足できなくて悔しかった。

鍋を理由に言い訳するのも嫌だった。

動画を視て、また作ろうと決意した。理想の味を目指して。

鍋は新たに購入するけどね。スチール製のフライパンも欲しい。

少しだけ道具も。あと、調味料。砂糖はあっても良いかな。

 

オレは多趣味だが、所詮素人。長けたものは1つも無い。

タイタニック号に関しては、知識多いかな)

あくまで素人目線でやってみる。素人だし。

動画の投稿者は、オレにも目線を合わせてくれた。

質問にも解かり易く丁寧に答えてくれた。

これで何もしなかったら、なけなしのプライドにも傷が付く。

 

“食べる” という言葉は “生きる” と同意語。

オレは生きたい。まだ死ぬ訳にはいかない。

その為のきっかけを増やす事は、大事な事だと思っている。

 

 

 

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This is what I made. As you can see, it's curry.

There is nothing else. Both salads and pickles. I don't think it looks bad.

I don't know if it's delicious because no one else has eaten it.

I ate it myself and didn't think it was bad.

However, curry making stopped about two months ago.

I will explain the reason later. It takes time to make this.

How to cut vegetables, how to prepare, how to stir-fry meat, stew.

About 2 hours in total.

 

By the way, I can't cook decent food. You can't even make omelet.

I don't have sugar in the first place, and I don't have any ingredients for soup stock.

(I like sweet omelet)

Cooking utensils are really minimal. So is the seasoning. Not enough at all.

I avoided cooking because I have a personality that sticks to everything I do.

It will definitely be in earnest. Apart from the taste. After all, I'm an amateur.

 

The reason I decided to make curry was because I wanted to eat a lot (about 2 cups in terms of the amount of images) and the cooking video I saw by chance.

That video. Creators are professionals. Basically Western food is the main dish.

However, there is also a video of common people's cooking.

There was curry on the menu.

The creator of the video is ...

“There is a part where professional knowledge and know-how can be used at home.

If so, it is my duty as a chef to get to know it.”

It seems that he started posting with the idea.

These are explained in an easy-to-understand manner even for an amateur like me.

Even if I asked a question in the video, he answered.

There are almost no special materials. I think it's a part of the seasoning.

However, I thought that the place that was particular about the production area was professional.

For example, onions are good from XX, and carrots are good from XX.

The explanation is that domestically produced meat is softer and more delicious.

 

Curry is like a national dish for Japanese people.

It has evolved uniquely from the original, and the flavor differs depending on the household.

So are the ingredients used.

When I was a kid, I remember being surprised to find raisins when I had a curry treat at my relative's house. There is also such a thing ...

Seafood instead of meat. It's really diverse.

But I think each one is a home taste.

 

There are various reasons, but I decided to make it anyway.

That was last October. Since then, I have tried 14 times and stopped.

I think I can understand why, but I'm not satisfied with the taste.

It's not what I'm aiming for. Something is missing.

I asked the creators of the video many times about this.

I'm glad that you explained it carefully every time.

However, it is difficult to write the taste, and each taste is different.

I was in trouble because I couldn't understand it.

 

The creator says, "When you taste it, you know what you're missing."

Is it bitter or sour? Which one is it? I can't understand it.

If someone cooks the food, I interpret it as this kind of taste.

Likes and dislikes are separated in that.

For example, eating spaghetti, A is my favorite taste. B is a little sour.

This is the level. I'm not making it, so I'm not thinking deeply.

From the standpoint of the creator, I finally understood.

 

There is another reason not to make curry.

I found that the pot I had wasn't suitable for stewing.

Not only is the metal too thin to retain heat, but temperature control is difficult.

There is no problem with something like soup, but curry and stew will burn.

No matter how small the fire is. When the stirring is stopped, it will be baked and hardened.

I was able to judge even at the time of preparation.

It has nothing to do with the amount of oil in the pot.

If you put the pot on the fire with nothing, it will heat up in less than 10 seconds.

On low heat.

That's why it's easy to make instant noodles.

The water will boil immediately, and the temperature drop will recover in a short time.

However, it is not suitable for making curry.

I only have such a pot. (2 small and medium)

This is the biggest reason not to make it.

I wonder if there are many stir-fried foods these days.

Most of them are stir-fried vegetables.

If you cook it more than 3 times a week, it will be a decent dish.

 

Yesterday, the creator of the cooking video performed live cooking from 14:00.

Mainly making curry that is popular with viewers.

He started by peeling the vegetables. A scene that is cut if it is a normal video.

It was like watching next door. He sometimes fails.

Because I live in Kansai (?) I do it alone with blur and Tsukkomi.

"When you stir-fry meat, the oil will scatter, so you'll spread the newspaper ..."

About 3 hours.

I was watching everything from the beginning to the end in front of my computer.

The creator may have been nervous because it was his first live performance.

On the contrary, I got a sense of intimacy.

Maybe I could concentrate more because it was interesting.

 

I made curry 14 times and was disappointed that I was never satisfied.

I didn't want to make excuses because of the pot.

After watching the video, I decided to make it again. Aiming for the ideal taste.

I will buy a new pot. I also want a steel frying pan.

A few tools too. Also, seasonings. I also need sugar.

 

I have many hobbies, but after all I am an amateur. Nothing is good.

(I wonder if there is a lot of knowledge about the Titanic)

I will try it from an amateur's point of view. I'm an amateur.

The creator of the video matched me with the point of view.

He answered the questions politely and easily.

If you don't do anything with this, your pride will be damaged.

 

The word "eat" is synonymous with "live."

I want to live. I can't die yet.

I think it is important to increase the opportunities for that.

 

 

 

 

 


ドラゴンクエストⅤ 序曲のマーチ

 

 

この曲が最近の「グルグル」。頭から離れない。(笑)

動画は、おそらくゲームからの収録だと思われる。

この演奏は東京都交響楽団だと思う。はっきり記憶してないんだ。

11月29日に関連する動画を添付してあるから、興味があればどうぞ。

 

This song is the latest "Guru Guru". It doesn't disappear from my head. (Lol)

The video is probably from the game.

I think this performance is by the Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra.

I don't remember clearly.

I have attached a video related to November 29th, so if you are interested, please.